"Çağdaş Türk Öykücülüğünün Ustası Sait Faik Abasıyanık Sempozyumu"ndan Kareler
Prof. Dr. Carsten Gansel'in
sunum yaptığı etkinlik; H.Ü. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, HÜTAI, Goethe Enstitüsü ve Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştirildi.
1. Genç Çevirmen Adayları Yarışması
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi’nce 12 Ekim 2024'te düzenlenen 1. Genç Çevirmen Adayları Yarışması'nda, Bölümümüz öğrencilerinden Emre Gürkan Yalgı ikincilik kazanmış; ödülü 14 Kasım tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda kendisine verilmiştir. Öğrencimizi tebrik ediyoruz!
Çift Anadal, Yandal ve Erasmus İmkanları
Bölümümüz; Çift Anadal, Yandal ve Erasmus gibi olanaklarla öğrencilerimizin akademik ve kişisel gelişimlerine destek oluyor.
2024 Mezunlarımız
Sevgili mezunlarımızı gururla kutluyor, gelecekteki başarılarının daimi olmasını diliyoruz.
Friedrich Dürrenmatt Çalıştayı
XX. Yüzyıl Batı Edebiyatı'nın önemli isimlerinden Friedrich Dürrenmatt'ın eserlerini, özellikle "Besuch der alten Dame" adlı eserlerini derinlemesine incelemek amacıyla bir çalıştay düzenledik. Sayın Eva Schaffner'in değerli katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayda, öğrencilerimiz Dürrenmatt'ın yaşamı ve eserleri hakkında daha detaylı bilgi edinme fırsatı yakaladı.
Ariane Koch ve Dinçer Güçyeter ile Edebiyat Çalıştayı
Bölümümüzde gerçekleştirdiğimiz son çalıştayımızda, edebiyat dünyasının ödüllü yazarları Ariane Koch ve Dinçer Güçyeter'i konuk etmekten büyük bir mutluluk duyduk. Ariane Koch'un "Die Aufdrängung" ve Dinçer Güçyeter'in "Unser Deutschland Märchen" adlı övgüye değer eserleri çalıştayımızın merkezinde yer aldı. Çalıştayımızda konuk yazarlarımızla yaptığımız samimi sohbetler, bu eserlerin iç dünyasına daha derin bir yolculuk etmemizi sağladı.
Avusturyalı Yazar "Alois Hotschnig"i Ağırladık

12 Mayıs 2023
Bölümümüzde Avusturyalı yazar "Alois Hotschnig"i ağırladık.
Konuk yazar, II. Dünya Savaşı'ndan dolayı yaşanan bir aile dramını konu alan son kitabı "Der Silberfuchs meiner Mutter" hakkında konuştu ve sorularımızı yanıtladı.
Tanıtım

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü 1966/1967 öğretim yılında lisans ve lisansüstü düzeyde faaliyete başlamıştır. Bölümün amacı, Almanca konuşulan ülkelerin dilleri, edebiyatları ve kültürleri alanında dil bilim ve edebiyat bilim çerçevesinde araştırmalar yapmak, Almanca öğretim yöntemlerini geliştirmek ve bu konularda uzmanlar yetiştirerek, gerek bilimsel çalışma, gerekse uygulama alanlarında ülkemizin nitelikli eleman ihtiyacına cevap vermektir. Bölümün bir diğer amacı da Türkçe ve Almanca konuşulan ülkelerin dil ve kültür özelliklerini araştırmak suretiyle bu toplumların birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayacak çözümler üretmektir.

Eğitim, 30-40 kişilik sınıflarda çağdaş eğitim anlayışına uygun olarak yapılmaktadır. Alan bilgilerini içeren beş bin kitaplık bir bölüm kütüphanesi öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Mezunlar, başta Turizm, Kültür ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere, çeşitli resmi kurumlarda ve özel kuruluşlarda görev alabilir; özellikle bankacılık, basın yayın, dış ticaret ve turizm sektörlerinde çalışabilirler. Almanca veya Almanya ile ilgili diğer alanlarda da iş olanağına sahip olan mezunlarımız, üniversitelerimizde Almanca okutmanlığı yapabilir, öğretmenlik sertifikasına sahip olanlar ise resmî ve özel okullarda öğretmen olarak görev alabilirler. Ayrıca mezunlarımız Almanca Mütercim – Tercüman olarak farklı alanlarda iş imkânına sahip olabilirler.

Bölümün eğitim dili Almancadır, yeterlik sınavını başaramayan öğrenciler, bir yıllık hazırlık öğrenimi görmek zorundadırlar.

Bölümde Alman Dili ve Alman Edebiyatı Bilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir.